Wat is het giftigste diertje ter wereld?

Wat is het giftigste diertje ter wereld?

Het is een klein geel kikkertje die leeft in het Andes-gebied in Colombia: Phyllobates terribilis. Dit beestje heeft nog geen Nederlandse naam, maar hij wordt vaak gouden gifkikker benoemd. Het kikkertje komt uit de familie van de pijlgifkikkers.

Krachtig gif

Het gif wat de Phyllobates terribilis produceert heet batrachotoxine en is tot 27 keer sterker dan de gifstof die de andere soorten van de pijlgifkikkers produceren. De batrachotoxine is een neurotoxine die stuiptrekkingen en hartritmestoornissen veroorzaakt met uiteindelijk de dood tot gevolg. Wanneer bijvoorbeeld een slang de kikker opeet, krijgt hij stuiptrekkingen en zal lange tijd kronkelen met openstaande bek tot ze doodgaan. Soms spugen ze de kikker uit en overleven ze het gif.

Hieronder ziet u het leefgebied van de Phyllobates terribilis.

Gevaarlijk voor mensen

Vrijwel alle pijlgifkikkers zijn gevaarlijk voor mensen, maar de Phyllobates terribilis spant de kroon. Slechts twee tiende van een milligram is al voldoende om een mens te doden. Een kikker heeft voldoende gif bij zich om zo’n 50 mensen te kunnen doden.
De Emberá Chocó-indianen gebruiken het gif van de Phyllobates terribilis om mee te jagen. Ze wrijven pijlpunten over de rug van de kikker en blazen de pijltjes af met een blaaspijp.