Speciale addertunnel Meinweg laat adders veilig oversteken

Speciale addertunnel Meinweg laat adders veilig oversteken

Na 10 jaar is het eindelijk zo ver: Nationaal Park De Meinweg heeft vanaf nu de beschikking over een lichtdoorlatende oversteektunnel speciaal voor adders. Sinds de ingebruikname van de tunnel is er een lichte toename te zien in het aantal adders en dat is een goed teken. Adders dienen namelijk als graadmeter voor de algemene toestand van andere reptielen in het natuurpark.

Adders in de Meinweg

Het natuurpark beijvert zich in het vergroten van de adderpopulatie. Voor plaatsing van de tunnel waren er twaalf leefgebieden in het park te vinden, waardoor de voortplanting van adders in gevaar kwam. Door de leefgebieden met elkaar te verbinden, de juiste begroeiing te plaatsen en de addertunnel neemt de adderpopulatie gestaag toe.

Addertunnel Meinweg

Adders hebben licht en warmte nodig en kunnen daarom niet door een gewone tunnel passeren. De nu aangelegde addertunnel is heeft een speciaal dak van glasvezels waardoor daglicht in de tunnel doordringt. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt dat adders en andere amfibieën de tunnel als veilige oversteekplaats gebruiken.