Kun je reptielen of amfibieën eten?

Kun je reptielen of amfibieën eten?

In Duitsland is op het vliegveld van München een paar jaar geleden een man tegen de lamp gelopen met een 49-tal levende reptielen in zijn bagage. De man claimde de beestjes, woestijnhagedissen en gekko’s, thuis op eten. Wij vinden normaal gesproken geen reptielen op de menukaart. Wat we wel zien staan op de menukaart zijn kikkerbilletjes. Hoewel het officieel een amfibie is, worden kikkers en padden nogal eens in een adem met reptielen genoemd. Is het echt een lekkernij?

Smaakt naar kip

Kikkerbilletjes is een stukje vlees van de bovenbeen van een kikker. Het ziet er uit als een drumstick van een kip, maar dan kleiner. Men zegt dat het wel ongeveer hetzelfde smaakt. Wanneer de kikker wordt ontdaan van zijn ‘billen’ leeft hij nog. Dit zouden ze op deze manier doen omdat het vlees dan lekkerder zou zijn. In de landen Frankrijk, België en de Verenigde Staten vind je het vaakst kikkerbillen op de menukaart.

Leguanen in Nicaragua

In het Zuid-Amerikaanse land Nicaragua is het niet ongewoon om leguanen te eten. Sterker nog: de regering riep een paar maanden geleden de bevolking nog op om juist meer leguanen te gaan eten. Vanwege de droogte dreigde een voedseltekort: vee kwam om en oogsten mislukten. Daarom zou het eten van het voedzame vlees van leguanen een oplossing zijn, volgens Nicaragua.

Dood na eten schildpad

Soms gaat het ook niet goed. In Micronesië, een eilandengroep in de Grote Oceaan, zijn in 2010 zes mensen om het leven gekomen nadat ze van een zeldzame karetschildpad hadden gegeten. In het vlees zaten gifstoffen waarvoor geen tegengif is. Tegenwoordig is het verboden om de bedreigde karetschildpad of zijn eieren te eten.