Hallucinerende drugs of medicijn?

Hallucinerende drugs of medicijn?

In de natuur zijn diverse planten of dieren te vinden waarvan gedacht wordt dat ze geneeskrachtige werkingen bezitten. Of ze werken hallucinerend voor mens en dier. Een paar voorbeelden.

Een kus van de kikker

Je kent het sprookje wel: het meisje kust een kikker en de kikker veranderd in een prins. In het echt is het niet aan te raden om amfibieën te kussen of te likken. Sommige soorten scheiden via de huid een secreet af die drogerend is. Maar als je de verkeerde soort uitkiest om aan te raken, dan kan het zelfs dodelijk zijn voor de mens. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Zuid-Amerikaanse gifkikker.

Wonder van de Amazone

Inheemse volkeren in het Amazonegebied gebruiken het al eeuwen: Ayahuasca. Dit brouwsel van een aantal plantensoorten en wordt traditioneel gedronken voor reiniging, genezing, voorspelling en toverij. De Amazonestammen geloven dat de Ayahuasca de ziek van kan bevrijden van het lichaam als omhulsel om zo te communiceren met voorouders. Het is een hallucinerend middel en enkel sjamanen mogen het bereiden en weten de samenstelling.

Soft en harddrugs in het web

Onderzoekers uit Canada hebben de effecten van drugs getest op spinnen. Zo kregen zij bijvoorbeeld lsd, cocaïne, crack, marihuana en wietzaadjes toegediend. In bijna alle gevallen had het effect, dat was met name merkbaar in de structuur van de webben die de spinnen maken.

Salvia Divinorum

salvia20divinorumDe plant met de meest krachtige hallucinogeen die bekend is, is Salvia Divinorum. Het bevat de stof salvinorine A. Wanneer je deze stof binnenkrijgt, krijg je hetzelfde effect als wanneer je LSD gebruikt. Je krijgt korte heftige hallucinaties zoals de ervaring van een uittreding, visuele effecten en je kunt gaan brabbelen. Overigens zijn deze hallucinaties heftiger als je bladeren rookt in plaats van kauwt. In de regio waar de plant groeit (Sierra Mazateca, Mexico) wordt de plant gebruikt bij religieuze rituelen.

Cubaanse schorpioen tegen kanker

Niet alleen planten kunnen geneeskrachtige werkingen hebben, ook dieren kunnen aan de basis staan om mensen te genezen van ziektes. Neem de blauwe schorpioen die leeft in Cuba. Het gif van dit dier wordt gebruikt in medicatie tegen kanker. Het middel bestrijdt darm-, hersen-, long- en maagkanker.

Cannabiskoekjes tegen pijn bij honden

Dit opmerkelijke verhaal gaat over de labrador van de Amerikaanse Wendy Mansfield. De 15 jaar oude labrador was al tijden lusteloos en depressief en likte voortdurend aan zijn pootjes, iets wat volgens de dierenarts betekend dat de hond veel pijn heeft. Na verschillende pogingen om het leed van het dier te verlichten had Wendy een afspraak gemaakt om haar hond in te laten slapen, zodat de labrador eindelijk uit zijn lijden verlost werd. Als laatste redmiddel kocht ze nog wietzaadjes bij een marihuana-apotheek voor zieke honden om zogenaamde ‘wiet koekjes’ te maken. Na het geven van de koekjes stopte de hond met likken en werd de labrador sinds lange tijd weer actief. De hond ging wat water drinken en ging vervolgens uit zichzelf door de tuin wandelen. Zichtbaar gelukkig gaat de labrador inmiddels weer door het leven, en de afspraak om hem in te laten slapen hoefde gelukkig niet door te gaan.

Verdoving voor dieren in het wild.

Mensen kunnen pijnstillers nemen op het moment dat ze pijn hebben, dieren die in het wild leven kunnen natuurlijk niet even langs de apotheek gaan. Er zijn echter wel dieren die op een creatieve manier toch aan ‘pijnstillers’ weten te komen. Zo zagen onderzoekers regelmatig jaguars knagen aan de bast van de Ayahuasca, en wat blijkt: het bittere goedje zorg voor een hallucinerend effect. En niet alleen de jaguars zijn creatief, pestvogels snoepen van gefermenteerde bessen waar ze dronken van worden. Bij enkele vogels hebben biologen zelfs een leverkwaal geconstateerd.

Lagere bloeddruk door langpuntslang

De Braziliaanse lanspuntslag bezit een gif dat gebruikt wordt in het medicijn Captopril. Captopril wordt gemaakt als hoge bloeddrukmedicijn. Het ontspant de bloedvaten en op die manier verlaagt ook de bloeddruk.